Limba:      
IV.5.3.2. SINERGIA DE ACȚIUNE CLINICĂ PRIN SINERGIA DE PREZENȚĂ

 

Am spus câteva lucruri despre caracterul binom al apiterapicelor, care constă în faptul că acestea sunt, simultan, alimente și medicamente. Apiterapicele au și un caracter tridimensional, 

datorită faptului că oferă o multitudine de substanțe pentru construcția celulară, dar și pentru protecția funcțiilor celulei umane. Impotanța unică a ofertei biochimice a apiterapicelor, constă mai ales în faptul că oferă atât substanțele necesare metabolismului – proteine, glucide, lipide -, dar mai ales în faptul că oferă organismului uman o varietate impresionantă de biomolcule identice celor umane, importante îndeosebi în cazurile de malfuncții metabolice.

Atunci când afirmăm importanța clinică a sinergiei de prezență și de acțiune a apiterapicelor în desfășurarea actului terapeutic, ne referim la potențialul unic al acestora de a oferi atât subsatanța sau substanțele considerate agenți terapeutici, cât și la substanțele care să le faciliteze acțiunile. Acestea putând fi prezente simultan în organism datorită ofertei biochimice a apiterapicelor, acționează sinergic, susținându-se și completându-se reciproc pentru atingerea țintei urmărite prin tratament.

Pot fi descrise o multitudine de boli în care substanțele existente sinergic cu agenții terapeutici în apiterapice, au acțiuni benefice complementare acestora, dar pot juca ele însele și rol de agenți terapeutici.

Clinicienii se confruntă frecvent cu situații în care agentul terapeutic nu-și poate atinge ținta. Cauzele pot fi multiple, dar una dintre cele mai importante este absența sau insuficiența substanțelor care să susțină sau să controleze acțiunea agentului terapeutic.

De asemenea, de o importanță deosebită mai ales în bolile autoimune – dar nu numai -, este faptul că apiterapicele dispun nu numai de substanțe cu certe acțiuni antigenice, ci și de factori care supraveghează acțiunile unor molecule organice care au acțiune benefică, dar care, scăpate de sub control, chiar ele pot determina producerea unor grave injurii. Acesta este, spre exemplu, cazul acțiunilor antiinflamatoare a granulocitelor polimorfonucleare (PMN), a căror acțiune benefică este susținută, controlată, dar și limitată de către substanțele conținute în apiterapice.

Exemplele pot fi de o multitudine care ar solicita foarte mult timp și spațiu. Este singurul motiv pentru care, pe această temă, vom face aici numai căteva referiri, dar dată fiind importanța sa, vom reveni mai pe larg în capitolul „Afecțiuni, studii și cazuri clinice.”

<< Inapoi la Cuprins Citeste mai departe >>
Copyright ©2010 - 2024 Apitherapy. Toate drepturile Rezervate. | Site realizat de servicii.IT