Omul este ceea ce mănâncă: adevăr parțial
Omul este ceea ce asimilează din ceea ce mănâncă: adevăr parțial
Omul este expresia propriului său metabolism
Atâta timp cât metabolismul uman funcționează normal (fiziologic), tot atâta timp bolile sunt ținute departe. Viața poate, urmare a unui metabolism echilibrat, să fie parcursă în stare de confort fizic și psihic.
Metabolismul este un foarte complicat proces de reacții biochimice, iar celulele sunt veritabile uzine în care sunt supuse biosintezei o multitudine de substanțe necesare funcțiilor celulelor din țesuturile și organele corpului, simultan producând și energia necesară întreținerii funcțiilor vitale. Cunoașterea tuturor mecanismelor de biochimie celulară și moleculară, datorită complexității lor, este atributul specialiștilor. Sunt însă și aspecte al metabolismului care, scolastic explicate, devin accesibile și persoanelor fără pregătire de specialitate în domeniul biochimiei medicale și biologiei celulare și moleculare.
Metabolismul, deși desfășurat după legi și reguli general valabile, este particularizat pentru fiecare individ. Individualizarea metabolismului se datorează intervenției unui număr foarte mare de factori endogeni și exogeni:
- ereditatea și eventualele boli ereditare congenitale sau dobândite prin eventualele mutații genetice;
- metabolismul părinților, mai cu deosebire cel matern1, este un veritabil director al metabolismului fătului, nou-născutului și copilului, cu influențe care, în multe cazuri, se prelungesc până la vârsta adultă; un număr însemnat de boli – ne referim la bolile congenitale care nu sunt genetice -, pot debuta în viața intrauterină, la naștere sau mai târziu, până dincolo de adolescență;
- alimentele, prin cantitatea ingerată, prin echilibrul sau dezechilibrele ofertei în macronutrienți, bioreglatori și biostimulanți, prin asocierea lor la mese sau pe parcursul zilei, prin gradul de digestibilitate, prin producerea lor biologică sau chimizată, prin depozitare și conservare, prin chiar pregătirea lor pentru masă; alimentele sunt factori exogeni ai menținerii metabolismuli în stare funcțională fiziologic, dar pot contribui și la debutul cauzelor endogene ale dezechilibrelor metabolice2;
-baerul, apa, habitatul, condițiile socio-economice, stresul cotidian;
- viciile – fumatul, alcoolismul, drogurile
- iversele medicații, intervenții chirurgicale, alte acte și proceduri medicale;
- diverse stări intervenite – sarcina,alăptarea, convalescența etc.
- vârsta etc.etc.
-------------------------------------
1.Influențele metabolismului matern dezechilibrat asupra fătului și copilului sunt așa de multe, iar unele pot fi de o asemenea gravitate – în unele cazuri imposibil de remis -, încât oricât de des vom repeta îndemnul ca electroforeza proteinelor serice să fie introdusă ca analiză medicală de rutină, niciodată nu ni se va părea că am insistat destul. Iar aprecierea de către medicul specialist a metabolismului viitoarelor mame, anteconcepție deci, și reechilibrarea funcțiilor sale în conformitate cu informațiile oferite de electroforeza proteinelor serice, va conduce la eliminarea riscurilor multor boli congenitale. În literatura medicală, multe dintre acestea sunt apreciate ca având o etiologie necunoscută (sunt idiopatice; sau, folosind un alt termen, sunt criptogene). Ne asumăm sarcina de a demonstra faptul că multe dintre acestea, de fapt, își au cauzele în dezechilibrele metabolismului matern deci nu sunt idiopatice.
2. Alimentația hiperproteică poate genera, spre exemplu, debutul bolilor autoimune: alimentația hiperlipidică poate contribui, între multe alte boli, la debutul diabetului zaharat de tip II (DZ II); hipervitaminoza Apoate determina malformații fetale etc.etc.