Limba:      
Cancer mamar „în drum” spre metastazare (evitată)- 65 ani/ 1,65 m/ 95 kg
(apariția mugurilor vasculari)

Pacienta al cărui caz îl prezentăm sumar aici, a avut destule semnale de evoluție înspre cancerul mamar de-a lungul multor ani. Fie le-a neglijat, fie a fost incorect consiliată. Creșterea PT peste v.n. are loc în condițiile scăderii ALB sub limita minimă a v.n., în timp ce GL cresc procentual cu exact aceleași valori cu care aceasta scade (vezi EPS de mai sus). Pentru fibromul uterin diagnosticat în 1982, a făcut mai întâi un tratament hormonal, apoi o embolizare eșuată. Aceasta a fost urmată de schimbări ale patern-ului hormonal, marcat de hiperprolactinemie și de apariția fibroadenoamelor mamare. Datorită sângerărilor intermenstruale, în anul 1986 a făcut histerectomie cu anexectomie. A neglijat însă monitorizarea ecografică a fibroadenoamelor mamare, iar de EPS nici nu auzise până când nu i-am recomandat-o noi. Investigând cauza durerilor persistente apărute în zona fibroadenomului din sânul stâng, în decembrie 2010 a fost diagnosticată cu cancer mamar.

A apelat la apiterapie în ianuarie 2011, înainte de a urma orice altă terapie. Înainte de a adopta un protocol apiterapeutic, conform practicii noastre clinice, i-am recomandat un set de analize mai complete și o ecografie mamară Doppler Power. Am coroborat analizele de laborator cu informațiile obținute ecografic. Ecografia descrie sâni cu structură grăsoasă și fibroglandulară, ca și apariția unor muguri vasculari la vasele de sânge din apropierea fibroadenomului. Am coroborat rezultatele ecografiei cu cele ale analizelor de laborator.

Analizele de laborator evidențiază:

- o disproteinemie severă, atât la nivelul PT (hiperproteinemie), cât și la nivelul PS (hipoalbuminemie cu hiperglobulinemie), asociată creșterii calcemiei totale și ionice (aceste analize - vezi mai sus - vin să confirme teoria noastră privind debutul cancerelor mamare în condițiile în care ALB scade pronunțat, în timp ce valorile CaT și Ca2+ cresc; disproteinemia era deja debutată atunci când apăruse fibromul uterin - acesta nici nu este altceva decât o „depozitare” în uter a excesului de fibroproteine, care apare atunci când ALB scade înspre limita minimă a referințelor de laborator; în timpul formării fibromului (în toate cazurile, nu numai în cel analizat acum, valorile Ca2+ scad odată cu scăderea ALB și creșterea cantitativă a globulinelor fibroproteine);

- structura „grăsoasă” a sânilor corespunde obezității fizice(95 de kg la o înălțime de 1,65 m, confirmă afirmațiile literaturii medicale privind dislipidemia ca factor favorizant al cancerizării mamare; în cazul de față hipercolesterolemia (248 mg/dL, față de normalul de < 200 mg/dl), este cauză și a hiperglicemiei ajunse în stadiul de DZ II (vezi valorile glicemiei și hemoglobinei glicozilate – HbA1c).

-Teoria noastră: scăderea valorii ALB, simultan creșterii valorilor Ca2+, indică fie evoluția înspre debutul cancerului mamar, fie corespunde unui cancer deja existent.

-Ecografia poate constata:

-un fibroadenom - sau mai multe - cu sau fără microcalcificări (suspiciune);

-absența neoangiogenezei, debutul mugurilor vasculari de neovascularizare (ca în cazul de față), progresia microvaselor perinodular sau infiltrarea fibroadenoamelor de către acestea.

-Prin urmare: o EPS și o calcemie (totală și ionică)  cu rezultatele de mai sus, trebuie să trimită femeile la ecografia mamară, după cum o ecografie alarmantă (cu situații ca cele descrise), trebuie să trimită la laboratorul de analize medicale pentru EPS și calcemie (CaT și Ca2+). Rezultatele coroborate ale acestor investigații, corect interpretate, fac prognoza privind evoluțiile ulterioare mult mai exactă.

În cazul fericit de mai sus, atunci când neovascularizarea era în stadiul incipient al apariției numai a mugurilor vasculari, am procedat la restabilirea valorilor normale ale ALB și Ca2+, apoi am recomandat apelul la chirurgul oncolog. Îndepărtând fibroadenomul înainte de a fi infiltrat vascular, intervenția chirurgicală a fost o reușită care, nici până acum, nu a fost urmată de recidivă sau metastaze. Verificarea ALB și Ca2+ prin analize de laborator, coroborate cu ecografia,  au avut o eficiență care nu poate fi pusă la îndoială.

Un șir lung de factori pot favoriza evoluția înspre cancerul mamar. Dintre aceștia, hiperlipidemia este aproape o constantă. Structura grăsoasă a sânilor favorizează cancerizarea, ca și steatoza hepatică care reduce potențialul ficatului de a produce ALB în valori normale.

Cancerul mamar este una dintre cele mai evitabile boli ale femeii. Credem că profilaxia este necesar să se facă atunci și așa cum o propunem:

- prin reechilibrarea hormonală, atunci când PRL crește în afara lactației fiziologice, fapt care precede apariția fibroadenoamelor mamare;

- prin reechilibrarea PT, posibilă numai prin reechilibrarea PS, se previne dezvoltarea unei structuri fibroglandulare excesive a sânilor (prin „readucerea” sintezei fibroproteinelor în limite fiziologice;

- prin supravegherea interrelației ALB - Ca, astfel încât să se prevină scăderea valorii ALB în condițiile creșterii calcemiei totale și ionice (CaT și Ca2+).

Reiterămnecesitatea prevenției apariției fibroadenoamelor (fibrochiste, chiste, noduli) prin restabilirea statusului hormonal fiziologic, atunci când PRL tensionează sânii antemenstrual. Credem că estroprogestativele favorizează hiperprolactinemia prin diminuarea acțiunii enzimei aromatază la nivelul ovarelor. Dacă fibroadenoamele au apărut, apare și necesitatea monitorizării lor prin electroforeză (ori mamografie sau orice alte investigații recomandate de către medic), dar și prin supravegherea evoluției valorilor ALB și Ca2+. ALB în valori normale este un factor important al prevenției apariției fibroadenoamelor. Dacă fibroadenoamele au apărut, reechilbrând PT prin reechilibrarea PS, restabilirea valorilor fiziologice ale ALB interzice neovascularizarea și chiar poate conduce la resorbția vaselor de sânge de neoformare. Oricare ar fi evoluția, momentul cel mai oportun al chistectomiei mamare (intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea fibroadenoamelor) este înainte ca vasele de sânge de neoformare să infiltreze fibroadenomul.

Și în cazul acesta – dată fiind importanța sa -, am depășit mult tema pe care ne-am propus-o:adoptarea unor valori reale ale limitelor fiziologice ale PT și PS. Iar importanța cazului trebuie raportată la statisticile care arată clar: cea mai înaltă rată a mortalității feminine datorată cancerelor, este dată de frecvența crescută a cancerelor mamare: circa  97%  din cancerele mamare se datorează cancerizării fibroadenoamelor mamare.

O altă motivație: cancerul mamar are „avantajul” de a fi una dintre cele mai profilactice afecțiuni feminine. Asupra profilaxiei eficiente vrem să atragem atât atenția femeilor, cât și pe cea a endocrinologilor, imunologilor,  ginecologilor și oncologilor. Pentru instituirea profilaxiei trebuie să se țină seama de faptul că timpul evoluțiilor se măsoară în ani, uneori mulți!  Dacă EPS și Ca2+ ar deveni analize medicale de rutină, scăderea ALB și creșterea valorilor Ca2+ ar atrage atenția, orientând asupra necesității unor investigații mai atente și mai diversificate. Timpul - ideal, să-i zicem - pentru cea mai eficientă profilaxie a cancerului mamar, este acela când tensionarea sânilor antemenstrual atrage atenția asupra hiperprolactinemiei. Creșterea PRL însă, va fi apreciată mai curând prin durata și intensitatea tensionării antemenstruale a sânilor. O mulțime de femei pot spune că laboratorul demonstrează o PRL în valori normale, în timp ce sânii se tensionează cu multe zile antemenstrual. Fibrozarea crescută a sânilor, în condiții de hiperprolactinemie, trebuie să fie semnalul reechilibrării PT prin reechilibrarea PS.

Problema profilaxiei este așa de importantă, încât vom mai prezenta un caz de cancer mamar evitabil și neevitat, deși iarăși încălcăm limita celor propuse în lucrarea de față.

<< Inapoi la Cuprins Citeste mai departe >>
Copyright ©2010 - 2025 Apitherapy. Toate drepturile Rezervate. | Site realizat de servicii.IT