Limba:      
Ciroză de etiologie VHB
(cu posibilă evoluție înspre cancer)

Caz 24  - bărbat, 48 ani/ 1,82 m/ 79 kg

Orice hepatită, oricare ar fi etiologia ei, neremisă, poate evolua înspre ciroză, apoi înspre hepatocarcinom (cancer al ficatului). În orice cirozare sunt implicate hipoalbuminemia, hipergamaglobulinemia și calciul. Ca și în cazul anterior, EPS a fost făcută numai la cererea noastră, dar fără a se determina nici PT și nici Ca2+, cu toate că le-am recomandat: „N-are nici un sens să le faceți, oricine vi le-ar fi recomandat”, i s-a spus. Și dacă n-ar fi avut alt sens, reținem faptul că cirozele de etiologie HVB evoluează mai frecvent înspre cancer, decât cirozele de etiologie HVC. Laboratorul a determinat markerul tumoral AFP: 19,1 UI/mL (v.n. < 5,4). Creșterea acestui marker nu înseamnă neaparat un cancer hepatic debutat, dar poate atrage atenția unei posibile evoluții în această direcție.

După mulți ani de studiu a buletinelor de analize medicale - vorbesc despre cele complete, așa cum le cerem noi -, am concluzionat: în orice afecțiune, cu puține excepții,  ALB și Ca2+cresc și scad împreună. În cancere însă (exceptând pe cele intracraniene), valoarea ALB scade marcat, în timp ce valoarea Ca2+ crește. Pentru că această evoluție este frecventă înspre și în cancere, vom reveni cu un însemnat număr de cazuri clinice.Oricum, aceste analize nu prea se fac uzual nici în Franța. EPS a fost făcută la cererea noastră, dar laboratorul nici măcar n-a notat limitele referințelor minim-maxim ale v.n., fapt care demonstrează lipsa de atenție care se acordă acestei analize care poate „spune” clinicianului așa de multe lucruri despre starea pacientului. 

În cazul de față, hipoalbuminemia marcată apare însoțită de creșterea  CaT (Ca2 nu a fost determinat).  Această evoluție este neobișnuită în hepatite și ciroze - cazuri în care și calciul este scăzut -, dar este prezenă în cancere. Alături de aceastea, creșterea necuvenită a bilirubinei și pozitivarea markerului tumoral AFP - vezi analizele de mai sus -, pot îngrijora privind evoluția înspre cancerul hepatic.

Pacientul însă, este fericit pentru că virusul hepatitei C „a ieșit” la analize ca fiind nedetectabil, iar transaminazele s-au normalizat. Rămâne însă cu varice esofagiene, „martor” al hiperteniunii portale, cu un nivel înalt al fibrozării hepatice (F4) și cu o importantă necroză (A3), care demonstrează o stare foarte precară a funcțiilor ficatului.

 

Fără îndoială, este la îndemâna oricui să facă diferența, privind viremia cantitativă, între „nedetectabil” și „negativ”. Analizele de mai sus: nu exclud, ci mai degrabă sugerează evoluția înspre cancerul hepatic.

<< Inapoi la Cuprins Citeste mai departe >>
Copyright ©2010 - 2024 Apitherapy. Toate drepturile Rezervate. | Site realizat de servicii.IT