Apilarnilul este un triturat larvar obținut din larvele puietului apicol, care sunt recoltate la o anumită vârstă: în funcție de ținta terapeutică urmărită, care nu poate face abstracție de stadiul diferențierii celulare al acestora. Apilarnilul conține inclusiv substanțe aflate în celulele fagurilor, rezultat al activitătilor de hrănire exercitate de albinele doici. Valoarea alimentară și apiterapică a acestui produs apicol este remarcabilă. Spre exemplu, conțin hemolimfă, care este mult mai bogată în substanțe nutritive decât sângele uman.
Proprietăți fizice: aspect de masă relativ omogenă; culoare alb-închis; miros caracteristic ușor aromat; gust sensibil astringent.
Compoziția biochimică: apă - 65-75%; substanţă uscată - 25-35%; proteine: 9-12%.
Glucide: glucoză-6-10%, fructoză – 3,16%, zaharoză- 0,03%, alte zaharuri direct asimilabile.
Lipide: 5-8%. (Daghie, 1991).
Cenuşă: 2%; substanţe nedeterminate: 1,1-1,2%.
Vitamine: toate cele liposolubile - A, D, E, K -, toate cele hidrosolubile (C şi grupul B).
Minerale: toate cele existente în miere, polen şi lăptişorul de matcă.
Enzime: toată gama enzimelor (Hammerl et al., 1960; Ciplea et al., 1991).
Hormoni: îndeosebi somathormoni şi hormoni steroidieni (Daghie, 1991; Andriţoiu, 2006).
Săruri minerale: calciu - 14 mg %, magneziu - 2 mg %, fosfor - 199 mg %, fier - 3,23 mg %, cupru - 1,1 mg %, zinc - 5,54 mg %, sodiu - 38 mg %, - potasiu 0,5 mg % etc.
Vitamine: vitaminA - 0,54 UI/g, betacaroten (provitamina A) - 0,426 mg %, xantofilină- 0,297 mg %, vitamina B1 -0,739mg%, vitamina B2 – 0,739mg%), vitamina PP (acid nicotinic) - 15,8 mg %, colină - 442,8mg% (Makarova, 1969).
Aminoacizi: lizină - 0,75 g %, histidină - 0,33 g %, arginină - 0,51 g %, acid asparagic - 1,5 g %, treonină - 0,41g %, serină - 0,46 %, acid glutamic - 1,73 g %, prolină - 0,8 g %, glicină - 0,84 %, alanină - 0,66 g %, valină - 0,68 g %, metionină - 0,31 g %, - izoleucină 0,56 g %, leucină - 0,95 g %, tirozină - 0,45 g %, fenilalanină - 0,46 g % (total 11,4 g % aminoacizi) (Ilieşiu, 1991). Un fapt important este cantitatea mare de aminoacizi liberi (1,28 g%), substanţe direct asimilabile în vederea sintezei proteinelor proprii şi a suporturilor enzimatice(Ilieșiu, 1991; Daghie, 1991; Răzuș, 1991; Mărghitaș, 2005; Andrițoiu, 2005, 2006; Andrițoiu și Andrițoiu, 2010).