Limba:      
Polichiste ovariene – 18 ani/ 1,60 m/ 46 kg

Polichistele ovariene sunt un semn clar al androgenizării hormonale. Această „dezordine” hormonală, însoțită de creșterea necuvenită a progesteronului (PRG) față de patern-ul hormonal al tinerelor fete, poate avea mai multe cauze, efectele fiind însă aceleași. Fiicele mamelor care fac fibrom uterin sunt predispuse congenital la androgenizare hormonală. Toate diagnosticele mamei, stabilite prin ancheta antecedentelor heredo-colaterale, sunt boli cu caracter autoimun (vazi și Cazul 1, Fibrom uterin, afecțiune autoimună). În orice familie în care o fată prezintă semnele și simptomele androgenizării hormonale poate, printr-o discuție particulară mamă-fiică, să identifice posibilele influențe materno-fetale ale stării sale hormonale.

 În cazurile androgenizării hormonale cu predispoziție congenitală, menarha (prima menstră) apare mai târziu, pe la 14-16 ani, uneori cu ajutorul terapiei hormonale. Au menstre neregulate, dureroase, părul și tenul sunt frecvent seboreice, poate apare hirsutismul, fac de regulă acnee, sânii se tensionează uneori de la primele menstre, datorită creșterii prolactinei (PRL) simultan cu cea a PRG etc. Mititele, aceste fete sunt hiperkinetice – în continuă mișcare -, în somn transpiră în zona capului, au palmele umede mai ales în stări emoționale (la școală, când dau lucrări scise, se udă stiloul din cauza palmelor transpirate), circulația periferică este deficitară (labele picioarelor și uneori și mâinile sunt de regulă reci, sunt inteligente, supărăcioase (căpoase !), dar inițiază ele însele curând împăcarea (nu pot ține supărarea). Ambițioase, vor să performeze, le place să fie lăudate. Acasă însă, sunt uneori cam prea voluntare. Adolescente, sunt stresate de acnee1, îngrășarea părului și de sînii care rămân mai mici decât cei ai colegelor, urmare a unei estrogenemii2+ sub limita normalului vârstei.

Androgenizarea tinerelor fete poate avea și alte cauze, destul de frecventă fiind înfometarea pentru a avea o talie de top model, însoțită de diminuarea stratului fiziologic de grăsime subcutanată, care are un rol în estrogenemia fiziologică. Efortul fizic intens și prelungit, ca în cazul unor munci fizice grele și prelungite, ori a sportului de performanță, pot avea aceleași efecte. Administrarea estroprogestativelor pentru dismenoree (durerea premenstruală) și reglarea menstrelor, accentuează androgenizarea. Aceleași efecte le are și administrarea estroprogestativelor în scop contraceptiv. Fie datorită faptului că în compoziția estroprogestativelor este o doză prea mare de PRG, fie datorită faptului că hormonii de sinteză nu acționează chiar identic celor de biosinteză umană, fie și datorită faptului că nu sunt administrați în cantitatea și la timpul optim, acești hormoni de sinteză androgenizează. 

 Acționând contraceptiv, oricare ar fi motivația administrării lor,  estroprogestativele anulează ovulația fiziologică, determinând creșterea PRG și, ca o consecință, pe cea a PRL. Așa se petrec lucrurile în sarcina normală: estradiolul (ESTR) scade, în timp ce PRG și PRL cresc. Prin urmare, tinerele fete ajung să aibă un patern hormonal de femeie pseudoînsărcinată (cu PRL și PRG în creștere). De regulă, acestea traversează mai întîi așa-numitul sindrom premenstrual (SPM). Acest sindrom prezintă aceleași simptome ca și sindromul ovarelor polichistice (SOP). Diferența poate fi doar aceea că, în primul caz, nu apar polichistele ovariene. Uneori starea hormonală de pseudosarcină se prelungește și evoluează înspre endometrioză.

Oricum, la nivelul ovarelor estroprogestativele au unele acțiuni identice hiperprolactinemiei: ambele interzic ovulația normală și, diminuând acțiunile aromatazei, conduc la scăderea ESTR și la androgenizare. 

 __________________________

1.Acneea apare datorită unor disfuncții ale glandelor sebacee și pilosebacee. Acestei afecțiuni i s-au găsit variate etiologii, dintre care unele pot fi așezate în carul pus înaintea nobilelor patrupede care îl tractează, dar numai dacă se metamorfozează în raci. De elită între cauze însă, rămâne cea genetică: justifică perfect ineficiența tratamentului și aduce un spor de erudiție diagnosticianului ! Care dintre gene, cum acționează ? Secretul rămâne atât de profesional, încât este un secret și pentru profesionist. În realitate cauza este hiperprogesteronemia, care determină și tenul seboreic și îngrășarea părului. Acneea este semnul clar al dezechilibrului hormonal. Tratarea acneei trebuie să revină exclusiv endocrinologului, iar afecțiunea nu va putea fi învinsă atâta timp cât, la nivelul ovarelor, enzima aromatază – un dar neprețuit al albinelor -, nu va aromatiza androgenii în estradiol.

2.Hormonii estrogeni, între altele, atunci când sunt în valori normale, „dirijează” creșterea normală vîrstei a sânilor, pregătindu-i pentru lactație. În multe cazuri, fetele care iau estroprogestative în scop contraceptiv– care reduc valorile estrogenemiei și interzic creșterea armonioasă a sânilor -, apelează la chirurgie pentru mărirea sânilor, dar continuă să ia contraceptivele. Carul tras de raci pare a fi un vehicul frecvent folosit ! Dacă tinerele ar ști tot cortegiul de efecte secundare al contraceptivelor estroprogestative, ar fi posibil să regândească raportul risc/beneficiu al administrării lor.

 

<< Inapoi la Cuprins Citeste mai departe >>
Copyright ©2010 - 2025 Apitherapy. Toate drepturile Rezervate. | Site realizat de servicii.IT