Ceara este un produs secretat de glandele ceriere ale albinelor, situate pe ultimele patru inele abdominale, numite sternite. Pe fiecare inel se află câte două glande, alcătuite din 10 000-20 000 de celule secretorii. Aceste celule devin funcționale de la vârsta de trei zile a albinelor și își incetează funcțiile atunci când albinele ceriere trec la stadiul de culegătoare. Aceste celule secretă solzișori de ceară care sunt preluați cu piciorușele, apoi sunt frământați cu mandibulele și modelați după formele intenționate. În cursul acestor prelucrări, albinele adaugă cerii secreții ale unor glande toracice, cervicale și labiale, secreții care produc enzime, îndeosebi lipaze și proteaze. Solzișorii astfel produși, au o greutate de 0,2-2mg. Pentru a produce un kg de ceară, sunt necesari un număr foarte mare de solzișori: 1 250 000-5 000 000.
Proprietățile fiziceale cerii: la 200C are densitatea de 0,9956-0,970; punctual de topire se situează la 64-660C; indicele de refracție n20D: 1,4430-1,4571; culoarea : albă, brună, galbenă, portocalie, cenușie; miros caracteristic; insolubilă în apă sau alcool rece.
Compoziția chimicăeste specifică acestui produs apicol, conținând: monoesteri – 71%; esteri ai colesterolului – 1%; materii colorante (1-3 ditrixiflavone) – 0,3%; latone – 0,6%; alcooli liberi – 1- 1,25%; acizi cerici liberi – 13,5-14%; hidrocarburi- 10,5-13,5%; umiditate – 1-2%.
Utilizarea cerii apicole: în diverse activități economice, în cosmetică, în pictură, la producerea de unguente cu aplicații terapeutice, la prepararea unor cataplasme; masticată ca figure cu miere sau ca descăpăcitură, ceara oferă organismului de două ori mai multă vitamina A decât carnea de vacă, spre exemplu.
În cadrul Apitherapy Medical Center, pe baza proprietăților sale farmacodinamice, ceara recoltată ca descăpăcitură este prescrisă pacienților care prezintă amigdalite, rinite, faringite, rinosinuzite, infecții streptococice, infecții stafilococice etc. Are acțiune dezinfectantă la nivel bucal și respiratoriu.
De asemenea, ceara colorată intră în compoziția apiterapicului Apidigest care, împreună
cu alte produse apicole, este administrat în constipații – stimulează peristaltismul -, dar mai ales are rezultate bune în afecțiunile autoimune ale tractului digestiv.
Pe baza proprietăților sale, dar și datorită capacității de suport, adăugându-i-se miere de diverse sorturi, extracte de polen și de păstură, de propolis, steroizi apicoli sintetizați după metode proprii, alte extracte apicole de concepție proprie, extracte din diferite plante cu evitarea completă a oxidăriisau a altor degradări, albumină bovină, minerale, vitamine etc., în funcție de ținta terapeutică urmărită, s-au obținut unguente deosebit de eficace (Andrițoiu, 1995, 1999, 2005, 2006, 2010; Baza de date a A.M.C., Bălănești-Gorj, 1991-2011).