Limba:      
V.1.1. CLASIFICAREA BOLILOR

 

Nu intenționăm să facem un inventar al bolilor, nici să facem o clasificare scolastică a lor. Criteriile în funcție de care se pot face clasificările bolilor sunt foarte multe: anatomice (cu indicarea organului sau părții afectate a corpului), cu indicarea sistemului afectat (digestive, respiratorii, cardiovasculare, renale etc.), în funcție de stadiul clinic (acute, subacute, cronice), ereditare, congenitale, dobândite, autoimune, traumatice, infecțioase, de iradiere, tumorale, intoxicații, psihice etc. etc. La rândul lor, bolile enumerate în funcție de aceste criterii, pot cunoaște alte și alte clasificări, în funcție de alte și alte caracteristici ale lor. Există o clasificare internațională a bolilor, care este utilizată pretutindeni în lume și aparține OMS (Organizația Mondială a Sănătății).

Totuși, vom face o clasificare a bolilor. Aceasta este, intenționat, o sintetizare excesivă care, chiar dacă nu este ireproșabilă, corespunde – așa credem –, intențiilor care ne orientează în elaborarea lucrării de față. Asupra acestora însă, vom reveni mai pe larg. Deocamdată și în această etapă a lucrării, clasificarea trebuie să corespundă preocupării de a demonstra:

potențialul terapeutic al apiterapicelor: intervin benefic în tratarea unei palete foarte largi a afecțiunilor umane, fapt care, demonstrabil, ne-a condus la realizarea unor premiere medicale;cazurile clinice raportate la locul cuvenit, vor fi edificatoare;

potențialul profilactic al apiterapicelor: apiprofilaxia, profesional aplicată în funcție de interpretarea corectă mai ales a analizelor de laborator, eventual și a altor investigații, înclusiv familiale/heredocolaterale, poate opri evoluția către o gamă foarte largă de patologii;cazuistica raportată, susținută de documente medicale, va veni să justifice această afirmație.

Pentru a răspunde intențiilor noastre, dar și pentru a veni, sintetizând, în sprijinul celor care s-ar  încumeta să lectureze lucrarea, clasificăm bolile în:

I.  boli ale căror cauze sunt:

a) exogene:cele provocate de cauze/agenți patogeni din afara organismului;

b) endogene:cele provocate de cauze/disfuncții interne organismului uman;

 

II.  boli care pot fi:

a) congenitale:boli prezente la naștere sau cu debut ulterior, ale căror cauze sunt anterioare șterii (transmise în timpul vieții intrauterine); cauzele sunt:

- ereditare:prezente la naștere sau cu debut ulterior; acestea pot fi:

 - compatibile cu viața;

- incompatibile cu viața;

- materno-fetale: pot fi prezente neonatal, ori cu debut în primele luni  de viață, în copilărie, în adolescență sau la începutul vieții adulte; sunt cauzate de disfuncții/ dezechilibre  existente în  organismul mamei în sarcină (includem absența alăptării);

b) dobândite în timpul vieții: din cauze exogene sau endogene.

<< Inapoi la Cuprins Citeste mai departe >>
Copyright ©2010 - 2024 Apitherapy. Toate drepturile Rezervate. | Site realizat de servicii.IT