Limba:      
VII.1.2 ANALIZELE DE LABORATOR  DE RUTINĂ

Nimeni nu trebuie să uite faptul că, orice ar ști despre semnificația unora sau altora dintre valorile determinate ale analizelor de laborator,  interpretarea lor clinică și stabilirea diagnosticului este numai atributul medicului.

Analizele de laborator  pe care le numim analize medicale de rutină, se fac periodic, de regulă anual. Numărul și periodicitatea acestor analize sunt reglementate, în multe țări, de către ministerele sănătății publice. În unele cazuri, pentru angajații lor, analizele de rutină periodice  sunt reglementate și de către întreprinderile sau instituțiile cu anumite profile de activitate.

Analizele de rutină, destul de limitate ca număr îndeosebi din motive financiare, sunt relativ aceleși în toate țările în care se fac. Sunt și țări în care este aproape imposibil să faci o analiză, dacă aceasta nu se află pe lista celor de rutină, ori nu este anume recomandată anume de către medicul de familie. Pe de altă parte, individul nu prea are acces la propriile analize - laboratoarele remit buletinele de analize numai medicului de familie.

Analizele de rutină pot indica:

- stabilitatea stării de sănătate;

- decizia intervenției  profilactice, luată de către medicul de familie, mai ales atunci când, în absența semnelor și simptomelor îngrijorătoare, analizele indică evoluția înspre boală;

- diagnosticarea și instituirea terapiei de către medicul de familiepentru afecțiuni debutate;

- necesitatea orientării pacientului, de către medicul de familie, înspre clinici de specialitate, atunci când afecțiunea depășește posibilitățile sale de intervenție.

Nu vom proceda la o enumerare a analizelor de laborator care se fac ca analize de rutină, nici în România, nici în alte țări. Importanța lor este aceeași oriunde în lume. Vom pune însă, în discuție, necesitatea introducerii în categoria analizelor de rutină a EPS și a calciului ionic (Ca2+),  al căror potențial predictiv, diagnostic și de monitorizare ne asumăm sarcina de a le demonstra. Vom mai încerca - și credem că vom convinge - să argumentăm suficient necesitatea de a se pune în discuție  și de a se adopta alte limite ale valorilor normale ale proteinelor totale (PT) din plasma sanguină, ca și pe cele ale PS, determinate prin EPS

Așa cum am constatat însă, nici EPS și nici Ca2+ nu „se fac” de rutină în nici una dintre țările din care pacienții au  apelat la serviciile Apiterapy Medical Center: România, Franța, Germania, Italia, Rusia, Israel, Spania, Portugalia, Austria, Elveția, Suedia, Statele Unite ale Americii, Canada, Anglia, Irlanda, România de peste Prut (Basarabia, numită acum, temporar, Republica Moldova) etc. Mărturie stau, acestei afirmații, documentele medicale prezentate de pacienții care sunt cetățeni ai acestor țări și aflate în baza noastră de date: le punem, cu plăcere, la îndemâna oricărui specialist ne-ar vizita. 

<< Inapoi la Cuprins Citeste mai departe >>
Copyright ©2010 - 2024 Apitherapy. Toate drepturile Rezervate. | Site realizat de servicii.IT