Beneficiile apiterapiei, atât la nivel profilactic, ca și terapeutic, îmbină trei dimensiuni, acestea datorându-se complexității substanțelor pe care le conțin și pe care le oferă clinicianului și, desigur, pacientului:
1) ca apiterapice-aliment, oferă organismului uman toți macronutrienții (proteine, glucide și lipide), ca și, simultan, toți biostimulenții – vitamine, minerale, enzime, coenzime, pigmenți, antioxidanți etc.;
2) conțin atât substanțe din care, prin propriile funcții metabolice, organismul uman poate sintetiza pe cele necesare funcțiilor sale fiziologige, dar conțin și o impresionantă gamă de substanțe complet elaborate - neprețuitele biomolecule apicole -, cu o structură biochimică identică celor sintetizate de organismul uman, fapt deosebit de important în cazurile de malfuncții ale metabolismului uman;
3) conțin toate substanțele componente ale biostructurii celulei umane, de la membrana bilipidică și organitele celulei, până la acizii nucleului lor.